Labi projektēta virtuve vienmēr sākas ar virtuves plānošanu darba zonās.
Strādājot virtuvē, kas nav veidota darba zonās, cilvēki veic nevajadzīgu staigāšanu, patērējot vairāk laika un enerģiju. Šos attālumus no vienas darba vietas uz citu var samazināt pareizi saplānojot virtuvi. Tātad, atbildot uz jautājumu – virtuves zonas ir nepieciešamas, lai uzlabotu darba gaitu virtuvē. Ja virtuve sadalīta pārdomātās zonās, darbs virtuvē prasa mazāk laika un pūļu, kā arī tiek atvieglota produktu un piederumu atrašana.
Labs palīgs zonu plānošanā ir BLUM izstrādātā koncepcija DYNAMIC SPACE! Tā ir mārketinga atbalsta sistēma, kuras galvenais mērķis ir uzlabot un maksimāli atvieglot darbu virtuvē! www.dynamicspace.com
Kas ir virtuves zonas un kā tās iedala?
Balstoties uz DYNAMIC SPACE kritērijiem virtuvi nepieciešams sadalīt piecās zonās. Katrā zonā tiek uzglabātas konkrētas lietas, lai, piemēram, gatavojot maltīti nebūtu jāmeklē nepieciešamās sastāvdaļas traukus un citas lietas pa visu virtuvi.
Virtuves iedalījums:
1. Produktu uzglabāšana
2. Piederumu uzglabāšana
3. Izlietne
4.Produktu sagatavošana
5. Ēdiena pagatavošana
Lūk, teicami saplānotas L veida virtuves piemērs!
Virtuves zonās uzglabājamās lietas:
Lai ietaupītu laiku, enerģiju un saudzētu nervus, lietas ir jāuzglabā tām paredzētajā virtuves zonā. Jums nevajadzēs steigā meklēt, kur esat novietojis zupas karoti vai nepieciešamās garšvielas. Piemēram, dēlīšus griešanai uzglabā zonā “Produktu sagatavošana”, jo tieši tur Jūs to izmantosiet. Un karstumizturīgos cimdiņus novieto zonā “Ēdiena pagatavošana” – citā zonā Jums tie nebūs vajadzīgi.
Zona “Produktu uzglabāšana”
Šī zona ir paredzēta patēriņa preču uzglabāšanai. Šie krājumi tiek izmantoti ēdiena pagatavošanai, kuri nepieciešamības gadījumā ir jāatjauno. Pēc tam šie produkti tiek nomainīti. Te attiecināmi produkti, kas glabājas ledusskapī un ārpus tā. Tāpēc ledusskapis un saldējamā kamera ir neatņemama šī zonas sastāvdaļa.
Šajā zonā tiek glabāti:
*Kafija, tēja, kakao
*Makaroni, rīsi un piedevas
*Pārslas un sausās brokastis
*Cukurs, milti un manna
*Konservi
*Sasaldētie produkti
*Gatavie produkti
*Saldumi
Zona “Piederumu uzglabāšana”
Šī zona neapstrīdami ir lielākā zona virtuvē. Tajā tiek ievietotas ikdienā izmantojamās saimniecības preces. Ar to galvenokārt tiek domāti galda piederumi, virtuves piederumi, glāzes un trauki. Biežāk izmantojamos traukus no ergonomikas viedokļa racionālāk tomēr uzglabāt nevis augšējos skapīšos, bet apakšējā līmeņa skapjos.
Šajā zonā uzglabājamās lietas ir:
*Galda piederumi
*Trauki
*Tilpnes produktiem
*Kafijas servīze
*Saimniecības sīkumi
*Glāzes, deserta trauki
*Mazas elektriskās ierīces
Zona “Izlietne”
Tā ir viena no svarīgākajām zonām, jo katru dienu tiek izmantota pietiekami intensīvi. Tāpēc ir svarīgi rūpīgi izplānot “paaugstināta mitruma zonu” virtuvē. Šajā zonā ietilpst izlietne ar armatūru un izlietnes skapis, kā arī trauku mazgājamā mašīna, kura novietota zonas centrā.
Šajā zonā tiek uzglabātas:
*Atkritumu tvertne
*Saimniecības somas
*Tīrīšanas līdzekļi
*Atkritumu maisi
*Piederumi tīrīšanai
*Virtuves dvieļi
*Trauku mazgājamie līdzekļi
Zona “Produktu sagatavošana”
Šajā zonā atrodas galvenā darba virsma virtuvē. Šai darba virsmai būtu jābūt starp izlietni un sildvirsmu un tai jābūt pietiekami lielai un labi apgaismotai. Blum iesaka platumu ne mazāku kā 90 cm. Šo zonu izmanto sastāvdaļu sagatavošanai, lai pagatavotu ēdienu. Tur tiek uzglabātas un lietotas virtuves ierīces.
Šajā zonā tiek uzglabātas:
*Darba piederumi
*Palīgierīces
*Dažādas nelielas elektroierīces
*Dēlīši griešanai
*Etiķis, eļļa, gatavās mērces utt.
*Garšvielas
*Bļodiņas
*Virtuves kombains
*Svari
*Tilpnes produktiem (piepildītas)
Zona “Ēdiena pagatavošana”
Šī noteikti ir katras virtuves sirds – tajā ir izvietota mikroviļņu krāsns un tvaika nosūcējs. Savā vietā te atrodas piederumi vārīšanai un cepšanai.
Šeit uzglabājamās lietas ir:
*Gatavošanas inventārs
*Speciāli trauki cepeškrāsnij
*Pannas
*Restītes
*Katliņi
*Pavārgrāmata
*Cepšanas formas un folija
*Cepšanas ierīces un sastāvdaļas
*Karstumizturīgi cimdi
Ievērojot šo vienkāršo kārtību, nepieciešamās lietas vienmēr būs rokas stiepiena attālumā un Jūs izjutīsiet maksimālu komfortu darbojoties virtuvē.